Criteri sobre contribucions per part de les promotores
  • Criteri sobre contribucions per part de les promotores en els casos d'incapacitat temporal.
     

    En relació a l'obligació de realitzar contribucions en favor de partícips en període de pròrroga d'efectes de la situació d'incapacitat temporal, és a dir, una vegada extingit el termini màxim fixat per a la situació d'incapacitat temporal i dins el període de pròrroga establert per a la resolució corresponent per l'equip de valoració, el criteri de la Comissió de Control del Pla de Pensions de l'AGE és el següent:

    L'article 16.4.a) de les especificacions del Pla de Pensions de l'Administració General de l'Estat preveu que:

    "No es passarà a la condició de partícip en suspens en els supòsits de llicència per malaltia o incapacitat temporal". És a dir, en el cas de declaració d'incapacitat temporal hi ha l'obligació de realitzar les contribucions. No obstant això, es pot plantejar el problema de l'obligació de contribuir al Pla de Pensions després de la situació de finalització del termini legal de la incapacitat temporal.

    La durada normal, així com les pròrrogues establertes en matèria d'incapacitat temporal, estan determinades en els articles 128 a 133 del Text Refós de la Llei General sobre Seguretat Social. Aquesta preveu que :

    * En cas d'accident o malaltia, sigui quina sigui la causa, el període és de 12 mesos prorrogables per altres 6 quan es presumeixi que, durant aquests, el treballador pugui ser donat d'alta mèdica per curació.
    * En cas de períodes d'observació per malaltia professional, el període és de 6 mesos prorrogables per altres 6 quan es consideri necessari per a l'estudi i diagnòstic de la malaltia.

    Així mateix, la legislació fixa una pròrroga extraordinària :

    Quan la situació d'incapacitat temporal s'extingeixi pel transcurs del període màxim fixat, s'examinarà en el termini de tres mesos l'estat de la incapacitat a l'efecte de la seva qualificació en el grau que correspongui com a invàlid permanent. No subsistirà l'obligació de cotitzar durant aquest termini de tres mesos previst per a la qualificació de la incapacitat, una vegada exhaurit el termini màxim de 18 mesos d'incapacitat temporal. No obstant això, els efectes de la situació d'incapacitat temporal es prorrogaran fins al moment de la qualificació per l'òrgan competent d'avaluació.

    En conseqüència, només en el cas que es produís una extinció de la relació laboral passat el termini màxim legal assenyalat per a la situació d'incapacitat transitòria podria suspendre's l'obligació de contribuir al Pla de Pensions per part de la promotora per a aquest partícip; en la resta dels supòsits, exhaurit el termini màxim d'incapacitat temporal i dins el termini de pròrroga extraordinària establert per a la qualificació per l'òrgan competent, aquest partícip es trobaria en situació d'incapacitat temporal pendent de qualificació i, d'acord amb allò que s'ha previst en l'article 16.4.a) de les especificacions del Pla de Pensions de l'Administració General de l'Estat amb la condició de partícip en actiu i amb dret a la contribució corresponent, si a data 1 de maig no se li ha donat de baixa per part de la promotora i extingit la relació laboral.